Achtergrond
Lied
Oproep
Kerncijfers
Kaart
Luchtfoto
Gemeentebericht
Buiten Gewoon Beter
Stichting Geluidshinder
Adresboek
Afvalwijzer
Agenda
Buurtbemiddeling
Uitvaartzorg
Vraag & Aanbod
Recent
Historisch
Callunastraat sept. 1944
Twee Airborne Parachutisten
Winkels Heijenoord
Muurtje trekken
Sleetje rijden
Rozenstraat
De tragische dood
Oude herinneringen
Bakkerij Schonis
Links

12.11.2016 - Robert Groos
Ik woonde op de Noordelijke Parallelweg 137 en we konden vanaf ons huis het ziekenhuis goed zien. Tussen de Oranjestraat en de Zwarteweg was een badhuis waar we naartoe gingen, dat bestaat nu nog maar niet als badhuis. Ik zat op de Tamboerbosjes school, nu helaas weg. Ook op school in de Schilderstraat, ook weg. Later toen we weg moesten, kwamen we terecht in Klarenbeek voor een poosje. Ik was met m'n dochter naar die begraafplaats in Oosterbeek waar we de eenarmige soldaat ontmoetten, dat was 25 jaar geleden. In die tijd was ik 11 jaar oud.

15.09.2011 - Miriam Appels
Ik heb vanaf mijn 2e jaar tot mijn 21ste op de Brouwerijweg gewoond. Geboortedatum is 04-03-1954. Het was op nummer 77 en naast ons op 73 woonde de fam. Foppen. Daarnaast had je een drogisterij Blom die de hele hoek in beslag nam.

Aan de achterzijde op de Schildersstraat had je de ingang waar alle voorraad gebracht werd. Mijn ouders hadden het hele huis gekocht (kwam ik later achter). Nummer 75 en 77. Tegenover ons zat een bakker. Aan het begin van de Brouwerijweg aan de Amsterdamseweg zat ook een zaak (links) Vivo. Heb daar nog folders voor gelopen. Waar toen de Hooky Tooty stond was braak terrein en we gingen daar met lakens tentjes bouwen tegen de hekken aan.

Wij hadden 5 tweelingen in de straat en dat was toen opmerkelijk. Fam Arnst, fam Muizer, fam Appels (ik dus) en nog twee andere families. Ik heb nog een foto dat we op het kruispunt staan van de Brouwerijweg en de Veeluwestraat. Tegenover Blom was een vishandel. Daar was ook tegenover een kruidenier die een hond hadden (met spikkels). Daar kochten we zoethout, trekdrop en toverballen. Die hond zat op een gegeven moment met een andere hond in elkaar en die maakte veel herrie. Ze hebben die honden van elkaar gehaald met veel water. Ik kon niet begrijpen hoe dat kon.

In de winter kwamen de kinderen met hun slee naar buiten en in een sliert werden ze naar boven getrokken om vervolgens achter elkaar naar beneden te gaan. Onderaan de Brouwerijweg zat ook een zaak Vege en daar tegenover een cafe Rijsumus (als ik het goed schrijf). Halverwege de Brouwerijweg (rechts) was een verfzaak van de fam. Janssen en daartegenover had je "de steeg".

Later is er nog een frietzaak tegenover de Hooky Tooty gekomen. De Hooky Tooty was een jongerencentrum waar je kon dansen en andere dingen doen. Mijn zus zat daar op dansles bij de "Gondels". Je had toen groepen om met dansen verder te komen en dat had ook met je leeftijd te maken. Ze mocht daar dansen maar moest om 12 uur buiten staan om vervolgens door mijn vader aan de hand naar huis gebracht te worden. Het was nog geen 100 meter van ons huis vandaan.

Groetjes Miriam

04.06.2011 - Miriam Appels
Ik heb er gewoond vanaf mijn 2e jaar tot mijn 21e jaar. Heb op de Brouwerijweg 75/77 gewoond en ben daar ook "uit huis" getrouwd. Wij hadden vijf tweelingen in de straat. Op de hoek was een drogisterij "Blom". Tussen de drogisterij en ons zat de fam. Foppen. Tegenover ons was een bakker. Ben even de naam kwijt. Verderop (halverwege rechts) was een verfzaak (fam. Janssen) en die hadden ook een tweeling (twee-eiig). Schuin tegenover ons zat de fam Muiz(s)er met ook een tweeling (twee-eiig). Boven aan de Brouwerijweg links had je een patatkraam. Aan diezelfde kant was ook de fam Arnst die ook een tweeling had (twee-eiig). Via Schoolbank.nl heb ik nog contact gehad met hun Wilma en Ans. Ze hebben ook nog bij mij op de lagere school gezeten, de Pieter Breughelschool.

Verder had je een viswinkel op de hoek van de brouwerijweg en de Veluwestraat waar je heerlijk vis kon eten.
Bovenaan de Brouwerijweg (rechts)zat de Vegee (winkel). Aan die zelfde zijde was een soort soos (Hooky tooty) voor jongeren. Je zegt Hoekie toetie. Daar konden jogeren dansen in groepen (o.a de Gondels). Ieder weekeinde speelde daar een bandje en je kon tegen een klein bedrag daar naar toe. Ik mocht niet naar binnen, maar mijn zus was 5 jaar ouder en die ging daar iedere zaterdag dansen. Mijn vader haalde haar om 12 uur op omdat ze dan binnen moest zijn. Hij kwam haar gewoon binnen ophalen en het was nog geen 100 meter lopen van huis. Voor dat het gebouw er kwam was het braak terrein en wij hebben er vaak met dekens een tentje gemaakt en gespeeld. Daarnaast had je een kruidenier "de Gruyter" waar we stroopwafels kochten en zoethout en sleuteldrop en zwart op wit. Onderaan de Brouwerijweg (rechts) zat nog een soort drogisterij, volgen mij de Vivo. Links had je een "kroeg". Die zat op de hoek van de Rozenstraat. Daar zat de fam Rijzemus.

Een zoon daarvan heb ik via schoolbank terug gevonden en nu via Hyves ook kunnen benaderen. Hij is woonachtig in Drente. De huizen waar ik woonde zijn er niet meer, maar ik heb er nog veel herinneringen aan. Het was een mooie maar ook bewogen tijd. Mijn ouders leven niet meer en heb daar ook een "rot" periode maar ook een "fijne" periode meegemaakt.

Arnhem blijft voor mij nog altijd in mijn hart zitten. Mooie gebouwen uit het verleden. Fijn stappen in het centrum (Korenmarkt). Werken bij de Bata. Stappen in de Jacobiberg. Werken bij de Agfa (mijlpaal). Eerste autorijles voor 10 gulden per uur. Ik heb nog een paar foto's van die tijd in mijn bezit. Mocht je meer willen weten hoor ik dat wel.

Klik hier om een bijdrage te schrijven
Terug 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Verder


Startpagina | Sitemap | Disclaimer