Achtergrond
Lied
Oproep
Kerncijfers
Kaart
Luchtfoto
Gemeentebericht
Buiten Gewoon Beter
Stichting Geluidshinder
Adresboek
Afvalwijzer
Agenda
Buurtbemiddeling
Uitvaartondernemer
Vraag & Aanbod
Recent
Historisch
Callunastraat sept. 1944
Twee Airborne Parachutisten
Winkels Heijenoord
Muurtje trekken
Sleetje rijden
Rozenstraat
De tragische dood
Oude herinneringen
Bakkerij Schonis
De beer van Heijenoord
Links

Mijn vader, Albertus Bernardus Rouwen is waarschijnlijk geboren op de Rozenlaan en is later verhuisd naar de Noordelijke Parallelweg 25 waar zijn vader een café had op de hoek van de Schilderstraat (nergens info gevonden). Het café is na diens dood in 1949 overgenomen door een nieuwe huurder.

Kort voor de oorlog is mijn vader met zijn vrouw Wilhelmina van den Bosch verhuisd naar Bremstraat 19 waar ik in 1940 ben geboren. Volgens mij waren de huizen pas gebouwd en waren mijn ouders de eerste bewoners. In de oorlog moesten wij op een gegeven moment tijdelijk ons huis uit en werden we ondergebracht in zogenaamde schuilkelders in het bos aan de overkant. Daar waren tenten opgezet waar de gezinnen konden schuilen voor het oorlogsgeweld. Ik herinner me dat als erg spannend en bedreigend.

Na de oorlog, die we voor een groot deel gescheiden van elkaar hebben overleefd, kwamen we in een verwoeste wijk terug waar gelukkig ons huis aan de goede kant bleek te staan want de schade viel mee. Aan de overkant waren alle huizen met de grond gelijk gemaakt en gaven een heel akelig aanzien. Voor ons kinderen was dit echter een hele interessante speelplaats en we speelden er verstoppertje in oude keukenkastjes en speelden met een bal op de aanrechten van de vernielde keukens.

We gingen naar de kleuterschool op Lombok waar een kleuterschool werd geleid door nonnen. De kerk waar wij naar toegingen was de Heilig Hart van Jezus kerk aan de Bakenbergseweg 72. We liepen dan via de Hertshoornstraat over het Joseerbultje, langs Naatje Balk, over het landpad waar aan het einde links, boer Aalberts woonde en rechts een groot herenhuis stond waar volgens mij een familie woonde die bestond uit twee zussen en een geestelijk gehandicapte broer. Dan moesten we de Amsterdamseweg oversteken, een bos door en dan pas kwamen we bij de kerk waar ook onze school stond. Uiteraard was dat de H. Hartschool.

De overkant van de Bremstraat werd weer hersteld en de huizen waren mooie koopwoningen. Tussen die huizen waren mogelijkheden gebleven om in het bos te komen waar we veelvuldig gebruik van maakten. In dat bos stond ook een kapelletje. Eigenlijk stond dat aan de Heijenoordseweg maar wij wisten een veel kortere weg. Bovenaan de Bremstraat rechts het bos in, via een flinke "bult" en dan een eindje door het bos waar een heel slecht pad naar het kapelletje leidde.

Boodschappen deden we vooral bij de zaken op de Noordelijke Parallelweg, maar ook op de Oranjestraat bij kruidenier Hazelaar (klein winkeltje vlak voor Burgstede de bakker). De bakker, de melkboer, de groenteboer, de wasserij, en de boordenman kwamen aan de deur dus erg veel boodschappen hoefden er niet te worden gehaald. Voor hele lekkere koekjes moest ik op zaterdag naar de Van Lawick van Pabststraat, wat zeker een kwartier fietsen was.

Een broer van mijn vader woonde op de Brouwerijweg, ik meen op nr. 96. Op de Brouwerijweg was een wijkgebouw van het wit/gele kruis waar een wijkzuster zat, een soort EHBO post. Zij wist overal raad op en had voor elk letsel een verband of pleister.

Spelen deden we op straat zoals stoepranden, kastiën, trefbal, verstoppertje en "in de pan" (soort verstoppertje), krijgertje, tollen, knikkeren, springtouwen, namen raden en rolschaatsen. Dat kon toen allemaal nog op straat.

In de zomervakantie maakten we vliegers en haalden daarvoor sitspapier bij Foeke op de Oranjestraat en latjes op de Noordelijke Parallelweg in een zagerij naast Bank de fietsenmaker. De kapper onderaan de Van Wageningenstraat heette Luipers. De kruidenier op de andere hoek heette Dokters.

Een eindje verder was een soort "Mini-Hema" waar echt van alles te koop was. De eigenaar heette Vogelpoel. Deze winkel lag op de hoek van de Pompstraat, een straat waar volgens overlevering de armste mensen woonden en waar je maar beter niet kon komen...

Iets verder was een gebouw van een kerkgenootschap en daarnaast zat Bakker van Eijck. Bovenaan de Van Wageningenstraat op de hoek van de Veluwestraat was ook een bakkerswinkel, ik meen Broens.

We gingen vaak wandelen in Mariëndaal. De ingang bevond zich aan de Heijenoordseweg. Het was een prachtig gebied met de groene bedstee en op zondag de ijscoman. We gingen er ook vissen op stekelbaarsjes en 's winters sleetje rijden langs de boerderij van Hooyer onze melkboer.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze informatie. Het was leuk om het op te schrijven.

Beb Rouwen
6 februari 2013


Startpagina | Sitemap | Disclaimer